Fibromyalgie

Fibromyalgie is een ziektetoestand die zich manifesteert in spieren en pezen en komt meestal voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. Fybromyalgie kenmerkt zich door chronische, verspreid voorkomende pijnen en spierstijfheid over het hele lichaam, maar vooral ter hoogte van nek en schouders, lage rug, bekken en de ledematen.

Naast deze pijnen en stijfheid is er ook dikwijls sprake van:

  • een weinig kwaliteitsvolle rusteloze slaap
  • algemene vermoeidheid, futloosheid
  • angst, chronische stress en depressie
  • een verhoogde gevoeligheid bij temperatuursveranderingen
  • een verstoorde werking van de darmen
  • Problemen met nadenken en zich zaken herinneren (fibro-fog)

Daarnaast is er ook dikwijls sprake van een verhoogde drukpijngevoeligheid op een aantal specifieke punten.
Deze pijnlijk aanvoelende plekken (Tender Points) worden soms toegeschreven aan plaatselijke verhoogde spanningstoestanden van spieren en pezen.

Ondanks meerdere studies rond o.a. een verstoring van het immuunsysteem, slechte werking van het metabolisme, veranderingen in de structuur van bindweefsel, een tekort aan zuurstof in het spierweefsel, heeft men tot op heden geen echte aanwijsbare oorzaken van het fibromyalgie-syndroom kunnen bepalen.
Opvallend is daarenboven dat, indien het ziektebeeld zich voordoet bij het ontbreken van een onderliggende oorzaak, er geen abnormale zaken vast te stellen zijn bij röntgen- en/of bloedonderzoek.

Fibromyalgie wordt ook wel eens 'reuma van de weke delen' genoemd. In tegenstelling tot andere reumatische aandoeningen (reumatoïde artritis, lupus, …) is er bij fibromyalgie geen sprake van ontstekingen. Het tast ook de organen of spieren niet aan, noch veroorzaakt het enige vorm van lichaamsvervorming, zoals dat bijvoorbeeld bij reuma het geval is.

Aangezien er medisch gezien geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is voor fibromyalgie is het moeilijk om een gepaste medische remedie te ontwikkelen. Meestal zoekt men de klachten te verhelpen met:

  • Medicatie (vooral pijnstillers en antidepressiva)
  • Hoog gedoseerd magnesiumsupplement
  • Fysieke oefeningen (vooral stappen, joggen, fietsen, aquagym, zwemmen)
  • Aanpassen van de levenswijze (o.a. qua voeding en planning van activitieten)
  • Psychoterapeutische ondersteuning en relaxatietechnieken

Naast al deze bovenvermelde middelen is in de praktijk is gebleken dat Biodynamische Craniosacraal therapie heel efficiënt kan werken bij fibromyalgie. De cliënt kan een verlichting van de pijn ervaren omdat er o.a. gefocust wordt op het verhogen van de kwaliteit van bindweefsel door spanningen in bepaalde lichaamszones te verminderen.

Nieuwe research blijkt die theorie te ondersteunen. 92 personen die Fibromyalgie hadden werden onderverdeeld in 2 groepen. Diegenen die Craniosacraal therapie kregen, leken na een reeks van 20 behandelingen minder pijn te hebben in de meeste tenderpoints.
Het effect lijkt van een langere aard te zijn, want 1 jaar na de laatste behandeling bleken de meesten zich nog steeds beter te voelen.
Gezien Cranio sacraal Therapie in België erkend is, maar niet beschermd, is hetnodig dat de cliënt nagaat of de therapeut wel gediplomeerds is in Cranio sacraal Therapie.
Informeer U bij ICSA - wettig erkende beroepsvereniging voor gediplomeerde Craniosacraaltherapeuten (www.icsa-belgium.be).
Michel Lootens is erkend lid met een licentie bij ICSA. Alle wetenschappelijk onderzoek van Cranio sacraal Therapie wordt verzameld en bijgehouden door ICSA.

Craniosacraal therapie vervangt geen medische behandeling, maar kan er bij aansluiten.